Over VQuest


Realistisch toetsen met radiologische beelden.

VQuest is een toetsingsprogramma voor medische opleidingen met digitale radiologische beelden zoals gebruikt worden in de dagelijkse praktijk. Studenten gebruiken met VQuest dezelfde vaardigheid als medisch specialisten; ze scrollen digitaal in allerlei richtingen door het menselijk lichaam, manipuleren de beelden indien nodig en komen tot een conclusie.

Studenten kunnen met de medische beelden in VQuest: 

 • scrollen en zoomen
 • wisselen van kijkrichting
 • contrastinstellingen wijzigen
 • de doorsneedikte aanpassen
 • expertfilms bekijken

Docenten kunnen met VQuest:

 • geavanceerde vraagtypes gebruiken
 • met subvragen het beeldinterpretatieproces nabootsen
 • adaptief toetsen volgens een scenario
 • automatisch nakijken
 • individuele en klassikale feedback geven aan studenten
 • met anderen toetsen creëren

Wat anderen zeggen over VQuest

 

Josephine Huige, AIO’s & docent Radiologie UMCU:

“Een uniek en kwalitatief hoogwaardig toetsprogramma, dat de toetsing in de radiologie naar een hoger niveau heeft getrokken. Ik kan me niet meer voorstellen dat de halfjaarlijkse voortgangstoets kortgeleden nog op papier plaatsvond. De veelheid aan beeldbewerkingsmogelijkheden in de praktijk vind ik terug in het programma en het gebruik hiervan is intuïtief. Op deze manier kan ik mij volledig richten op het beoordelen van de beelden, waar de toets voor bedoeld is.”

Dik Rutgers, vice-opleider Radiologie UMCU, voorzitter examencommissie Nederlandse Vereniging voor Radiologie:

“Voorheen bestond er geen geschikte software voor radiologisch onderwijs en toetsing. VQuest heeft deze leemte met verve opgevuld. De mogelijkheden van het programma zijn uitgebreid, wat het mogelijk maakt om de beoordeling van zeer geavanceerde radiologische beelden te toetsen. De opties voor beeldmanipulatie sluiten naadloos aan bij de radiologische praktijk.”

Annemarie den Harder, student geneeskundige UMCU:

“De toets is representatief voor de leerstof waar we ook gebruik maken van 3D beeldvormingstechnieken en door de beelden heen scrollen. Het is een makkelijk te bedienen programma wat eigenlijk voor zich spreekt.”

Corinne Tipker-Vos, projectleider van de pilot toetsen met VQuest in het AMC en wetenschappelijk docent Radiologie:

“De studenten en docenten waren enorm enthousiast over dit programma en zouden het liever vandaag dan morgen aanschaffen. Dit is zoals de radioloog in de dagelijkse praktijk werkt. De mogelijkheid om in verschillende richtingen door CT en MRI series te scrollen en daarbij in meerdere richtingen aan te kunnen geven waar een afwijking zit is uniek in de digitale toetswereld.”

Iris ten Kate, arts-assistent radiologie Gelre ziekenhuis Apeldoorn:

“Het is een bijzonder duidelijk en gebruiksvriendelijk programma. Ik denk dat ook binnen bijvoorbeeld de vakgebieden radiotherapie, nucleaire geneeskunde en pathologie dit programma een enorme meerwaarde kan bieden.”