Onderzoek


Samenwerking met onderzoekers

VQuest is voortdurend in ontwikkeling. Alle ontwikkelingen gaan gepaard met onderzoek. Wij werken daarom graag samen met wetenschappers die VQuest willen gebruiken om onderzoek te verrichten naar:

 • het kijk- en interpretatiegedrag bij radiologische beelden
 • de validiteit van toetsmethodes bij medische beelden
 • het optimaliseren van onderwijs middels visuele feedback

We werken met onderzoekers uit zowel de medische- als sociale wetenschappen. Als er voor een onderzoek aanpassingen nodig zijn aan het programma dan kunnen wij dit realiseren. Wij bouwen VQuest namelijk helemaal zelf.

Neem voor alle mogelijkheden tot samenwerking op onderzoeksterrein contact met ons op.

 

Lopende onderzoeken

Momenteel wordt VQuest op verschillende manieren en in meerdere landen gebruikt. Enkele voorbeelden:

 • Prof. Bas de Leng (IfAS) is bezig VQuest in te zetten in een carousel van onderzoekskamers waar kandidaten afzonderlijk met VQuest aan de slag gaan. Daarna worden resultaten centraal besproken.
 • Drs. Anne Versteeg (Orthopedische chirurgie, UMC Utrecht) gebruikt VQuest in een internationale survey studie om te onderzoeken hoe specialisten verschillend reageren op een aangeboden casus met beeldmateriaal. Hier zijn ruim 150 specialisten uit o.a. Vancouver, Bologna en Utrecht bij betrokken. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het scenario-model van VQuest, waarbij subvragen sequentieel beantwoord worden en de volgende subvraag afhangt van het gegeven antwoord.
 • Drs. Anouk van der Gijp doet op de universiteit van San Francisco onderzoek met het multimarker-vraagtype van VQuest, waarbij radiologen longnodulen moeten scoren.
 • Dr. Susanne van Veluw (Neurologie, UMC Utrecht) gebruikt VQuest als toetsmiddel om een examen af te nemen bij neurologen die geleerd hebben om micro-infarcten te scoren op hersen MRI’s. Ook hiervoor wordt de multimarker gebruikt (zie plaatje).MultiMarker

Afgeronde onderzoeken

Vanaf 2010 zijn meerdere onderzoeken verricht naar de validiteit, betrouwbaarheid en praktische bruikbaarheid van toetsen op beeldinterpretatievaardigheden met VQuest.

De conclusies zijn:

 • Studenten vinden de toetsen in VQuest met volumetrische beelden beter aansluiten bij de praktijk en het onderwijs
 • Vragen met manipuleerbare driedimensionale beelden hebben een hogere betrouwbaarheid

 

SURF

In samenwerking met SURF zijn in het verleden de volgende projecten afgerond:

 

AnatLes_MRI

 • Toetsing in beeld (2011-2014)
  Kwaliteitsverbetering van digitale toetsing met multi-dimensionale beelden

 

tent

 

hotspot

 • IMAGE ME (2013-2014)
  IMage interpretation Assessment using loGs for Evaluation in Medical Education

Klik hier voor een overzicht van recente publicaties over VQuest.